Ishrana i zdravljePsi

Zašto pas grize svoje noge ?

27 views
No Comments

Zašto psi žvaču noge? U igri bi moglo biti nekoliko različitih problema – a samo žvakanje ili lizanje stopala moglo bi stvoriti još više problema.

Poznato je da psi stavljaju nogu u usta. Ali psi to rade namjerno. Dakle, zašto psi žvaču noge? Odgovor nije tako jednostavan kao što mislite. Naravno, postoji jednostavno objašnjenje za ponašanje. “Pas zapravo pokušava počešati svrbež”, kažu veterinari poput  Christopher Pachel, DVM, vlasnik klinike za ponašanje životinja u Portlandu, Oregon. Ali pronalaženje glavnog uzroka žvakanja stopala može biti komplicirano. “To može biti više različitih stvari”. Žvakanje i lizanje stopala uobičajena su ponašanja.

Samo zato što pas liže svoje stopalo ne znači nužno da ga treba hitno odvesti u veterinarsku kliniku.  Ali ako se grickanje pojavlja iznenada i intenzivno tijekom duljeg razdoblja, mogu biti razlog za zabrinutost. Alergije, ako se ponašanje podudara s promjenom godišnjih doba, to daje naznaku da bi alergen iz okoliša, kao što je pelud, plijesan ili plijesan, mogao izazvati ponašanje. Dugotrajnije žvakanje moglo bi signalizirati alergiju na hranu. Ali određivanje točnog sastojka hrane je teško i dugotrajno. “To je proces pokušaja i pogrešaka i nemoguće je predvidjeti samo gledajući psa na što je alergičan”,

Pas grize noge zbog alergije

12-tjedno ispitivanje eliminacije hrane nudi najbolju šansu za pronalaženje određenog krivca. Ova uključena ispitivanja počinju hranjenjem pojednostavljenom hranom koju pas nikada nije jeo.  Također brojne kožne bolesti između prstiju mogu uzrokovati da pas žvače noge, osim toga, ozljede ili bol (kao što su artritis ili displazija kuka), kao i autoimune bolesti, ciste, tumori i rak mogu dovesti do grickanja stopala. Neki psi mogu žvakati prste zbog kožnih infekcija uzrokovanih hormonskom neravnotežom, odnosno previše kortizola ili premalo hormona štitnjače.

Pas grize noge zbog rane

Nešto tako bezazleno poput suhe kože od zimskog vremena, sušne klime ili nedostatka masnih kiselina u prehrani može uzrokovati prekomjerno grickanje šapama. Napuknuta pandža bi mogla biti kriva ili čak kukuruz (rečeno je da su hrtovi skloni kurjeru). Možda se trn, kamenčić ili drugi strani predmet zaglavio u ili između jastučića šapa. Buhe, krpelji, grinje i drugi paraziti iritiraju kožu, kao i neki sapuni i šamponi, sol koja se koristi za tretiranje snježnih ulica i kemijske tvari kao što su grubi pesticidi za travnjak i vrt.

 

Related Articles

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu