Ishrana i zdravljeMačke

Zašto moja mačka drhti ?

21 views
No Comments

Suvremena veterinarska medicina prilično je uspješna u suzbijanju mnogih zaraznih, virusnih, dermatoloških, gerijatrijskih i drugih bolesti mačaka, no za pravilno liječenje potrebno je uzeti u obzir složenost cjelokupnog simptoma.

Razlozi zašto mačka drhti

Drhtanje ili drhtanje kućnog ljubimca nisu uvijek znak bolesti.… Ako mačka drhti, gotovo je nemoguće ne primijetiti ovo stanje životinje. Postoji nekoliko glavnih razloga koji mogu izazvati drhtanje ljubimca s prividnim apsolutnim zdravljem:

 • odgovor životinje na vanjski podražaj koji predstavlja hladnoća… Ovaj je razlog najneškodljiviji, ali može prouzročiti niz prilično ozbiljnih posljedica, uključujući ozbiljnu hipotermiju kućnog ljubimca. Posebno je važno kontrolirati temperaturu u sobi kada držite pasmine i dlake bez dlake s kratkim dlakom. U hladnom vremenu potrebno je svesti šetnje sa životinjom na minimum ili u potpunosti eliminirati njen boravak na ulici;
 • reakcija životinje na tešku preplašenost ili bilo koju stresnu situaciju… Često se ova situacija događa kada dolazi do oštrih promjena u prehrani, pojave stranaca ili nepoznatih životinja u kući, kao i tijekom prijevoza u novo mjesto stanovanja. U ovom je slučaju dovoljno što prije ukloniti sve čimbenike koji izazivaju drhtanje i umiriti ljubimca;
 • reakcija na sretan događaj… Drhtanje kod životinje također može izazvati prilično pozitivne emocije, uključujući radost zbog gospodara ili zadovoljstvo igranja, maženja i primanja omiljene hrane;
 • odgovor seksualnog uzbuđenja… Pojava prilično izraženog podrhtavanja može biti uzrokovana stanjem seksualnog uzbuđenja kod mačke ili estrusa kod mačke. U gotovo svih predstavnika mačje porodice svi osjećaji su vrlo karakteristično pogoršani i osobine ponašanja se jako mijenjaju u periodu seksualnog uzbuđenja, stoga je poželjno sterilizirati ili kastrirati životinje koje nisu namijenjene uzgoju;
 • prirodni procesi… Aktivno se javlja u tijelu uspavanog ljubimca, također može biti praćeno podrhtavanjem tijela i udova.

Između ostalog, mora se imati na umu da niz prilično ozbiljnih bolesti može biti popraćeno i drhtanjem tijela i podrhtavanjem udova kod mačke:

 • Nepravilno hranjenje vaše mačke ili neuravnotežena prehrana koju karakterizira nedovoljan sadržaj vitamina i minerala, uključujući kalcij i vitamin “B”, često uzrokuje drhtanje tijela kućnog ljubimca i praćeno poteškoćama u kretanju. Da bi se spriječila takva patološka stanja, za hranjenje mačke potrebno je koristiti samo cjelovitu hranu s visokom hranjivom vrijednošću. Dobar rezultat daje sistematska upotreba posebnih vitaminskih i mineralnih preparata;
 • rinotraheitis je jedna od najopasnijih mačjih bolesti. Ovu bolest karakteriziraju teška oštećenja organa vida i značajni poremećaji u radu respiratornog sistema kućnog ljubimca. U potpunom nedostatku pravovremene i kvalificirane pomoći, životinja može imati prilično ozbiljne probleme;
 • vrlo čest uzrok drhtanja mačaka je poraz životinje od nekih vrsta ektoparazita i helminta. U ovom slučaju, pravovremeno utvrđivanje i imenovanje efikasnog režima liječenja garancija je brzog oporavka zdravlja ljubimca.
 • U tom slučaju potrebno je što prije dostaviti mačku u veterinarsku ustanovu, gdje će se izvršiti čitav niz osnovnih, najinformativnijih dijagnostičkih mjera usmjerenih na utvrđivanje uzroka patološkog stanja.

Kada posjetiti svog veterinara

Ako drhtanje tijela, glave ili udova kod mačke nije uzrokovano fiziološkim stanjem, tada je vrlo važno provesti prošireni pregled ljubimca. Sljedeće, prilično česte patologije zahtijevaju pravovremeno i pravilno liječenje:

 • drhtanje udova izazvano herpesvirusnom infekcijom ili rinotraheitisom životinje. Moguće je neovisno identificirati patologiju u prisutnosti takvih osnovnih simptoma kao što su prisustvo gnojnog iscjetka iz nosne šupljine i očiju, kao i kašalj, povraćanje i vrućica;
 • kod helmintičke zaraze ili cistitisa, kućni ljubimac vrlo često trese udove, što omogućava životinji da smanji osjećaj svrbeža i bola. Između ostalog, tremor se javlja zbog najjače nelagode tokom mokrenja;
 • sistematsko ili periodično trzanje glave mačke najčešće je jedan od simptoma kada je životinja pogođena otodektozom ili uhom. U ovom slučaju, osim trzanja, primjećuje se i grebanje zahvaćenog uha. Vizuelnim pregledom otkrivaju se oštećenja vanjskog uha i ušnog kanala. Takva bolest zahtijeva hitnu medicinsku pomoć;
 • čestim trzajima glave, ljubimac se može pokušati riješiti nelagode zbog upale srednjeg uha ili nakupljenog voštanog čepa. U prvom slučaju, odgađanje liječenja može prouzrokovati doživotnu gluhoću kod životinje ili pojavu komplikacija u obliku teških organskih lezija organa sluha;
 • mačka je sposobna često i prilično aktivno odmahivati ​​glavom u slučaju funkcionalnih poremećaja, uključujući patologije jetre, bubrega i respiratornog sistema. Jaki tremor u ovom slučaju, u pravilu, ukazuje na prisustvo nepovratnih oštećenja unutarnjih organa.

Drhtanje u sapima mačke ili prisustvo generaliziranog podrhtavanja kod kućnog ljubimca može ukazivati ​​na prisustvo različitih lezija u kičmi, koje su najčešće predstavljene kompresijskim prijelomima, tumorima i deformacijama intervertebralnih diskova, kao i stenozom kičmenog kanala. Najteže organske lezije takođe su praćene slabošću donjih udova i drhtajem životinje pri svakom pokušaju ustajanja.

Nagli razvoj bolesti i nedostatak adekvatnog liječenja izazivaju razvoj paralize, a ponekad i smrt životinje… U nekim je slučajevima moguće brzo zaustaviti napad, ali najčešće je postupak liječenja teških patologija dug i prilično skup.

Ako je drhtanje popraćeno slabošću i jakim bolovima, u kojima životinja glasno i jadno mjauče, savija cijelo tijelo, tada je potrebno isključiti trovanje i gutanje bilo kojeg oštrog predmeta koji može prouzročiti ozbiljna oštećenja sluznice, kao i želučana ili crijevna krvarenja, u probavni sustav.

Prevencija i liječenje

Mnoge neuromuskularne patologije, bolesti degenerativne neurološke prirode, nutritivni nedostaci, kvarovi u metaboličkim procesima, kao i trovanja, mogu uzrokovati drhtanje kod životinje, stoga je potrebno ne samo pravilno odrediti štetni faktor, već i izgraditi učinkovit režim terapije.

Vlasnik mačke može se sam nositi sa fiziološkim podrhtavanjem, što ne zahtijeva posebne terapijske mjere. Dovoljno je držati svog ljubimca u ugodnim mikroklimatskim uvjetima, kao i isključiti iritantne i stresne čimbenike za životinju.

 

Bitno!Ako se drhtanje kod kućnog ljubimca dešava prilično redovito i poprati bilo kojim zabrinjavajućim simptomima, tada je životinju neophodno odvesti liječniku.

Problemi povezani s diuretičkim sustavom mogu se lako ispraviti uz pomoć preparata na bazi prirodnih sastojaka “Cat Erwin”. Takav lijek omogućuje vam brzo uklanjanje upalnih procesa i ima prilično blagi diuretički učinak. Pozitivan rezultat je upotreba posebnih vitaminsko-mineralnih kompleksa i, ako je potrebno, gladak prelazak na holističku hranu.

Related Articles

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu