Mačke

Zašto mačke gaze – gnijezde se?

22 views
No Comments

Vjerojatno se svaki vlasnik mačke može lako i točno sjetiti trenutka kada mu je ljubimac skočio u krilo. Tada mu je njegov najbolji  prijatelj (mačak) smjestio udoban položaj i počeo mu ritmično pritiskati šape. Pokreti životinja slični su masaži ili uobičajenom gaženju.

U početku pritisak prolazi polaganim ritmom, kao da životinja procjenjuje situaciju i time pokušava izmjeriti vrijeme. Nakon nekog vremena pokreti poprimaju intenzivniji karakter, a nakon trenutka vlasnik već osjeća na sebi čitav rub kandži svog ljubimca, koji se poput oštrih igala ukopava u kožu. Sasvim je predvidljivo da masaža tu završava, izazivajući jaku iritaciju, jer nisu svi spremni to izdržati. U takvom trenutku mačka ide na pod s ljutitim vriskom, u najboljem slučaju jednostavno se makne iz ruku. Smiješno je u ovoj situaciji da se i sama mačka čini uznemirenom i krajnje iznenađenom zbog takvih manipulacija. A vlasnik mora maknuti dlaku mačke s koljena, a pritom otkriti malo tekućine na odjeći koju su ostavile životinje.Zašto mačke gaze

Možda nikome neće biti tajna da mačke u određenoj mjeri ostaju mačići. Prvo, to je povezano s uvjetima njihovog života, koji se ponekad izjednačavaju s “nebeskim”, jer imaju divnu i prilično rijetku priliku da spavaju bez ikakvih vremenskih ograničenja, ne brinući se što moraju jesti. U takvoj situaciji vlasnik se pojavljuje u ulozi majke nježne majke, brine se, osigurava smještaj, hranu i zabavu. Stoga, svaki put kad osoba sjedne na sofu, mačke gaze. Smatra se da životinje trenutke kada ih maze doživljavaju kao lizanje.

Često se dogodi da mačka, bez ikakvog razloga, počne aktivno gaziti na jednom mjestu, kao da maršira. Ova pojava potiče iz samog djetinjstva životinje. Naizmjeničnim pritiskanjem šapama, mačka reproducira ritmičke pokrete. Ponekad se čini da ona ne samo da mjeri vrijeme, već stalno povećava tempo. Rijetko se dogodi da možete normalno podnijeti mučenje kad su kandže povezane i pokreti učestali. Kandže se drže za odjeću i uzrokuju jake bolove.

Zašto mačke gaze šapama?

Mnogi koji kod kuće imaju mačku koja njeguje, više su puta primijetili kako se mačići hrane, sišu mlijeko. U to vrijeme čine slične pokrete, pritiskajući lampe na majčinom trbuhu. Dakle, mačići stimulišu protok mlijeka. Svu ovu akciju često prate glasna previranja.

Čim vlasnik ima priliku udobno sjesti u stolicu, mačka to doživljava kao trenutak opuštanja i spremnosti da svog ljubimca odnese na škrinju. Dok se bavi masažom, mačka se osjeća apsolutno zaštićenom. I sada ona već sjedi na koljenima, radije slini i mrmlja, pokazujući tako svoju zahvalnost i povjerenje. Zbog toga je mačka jako iznenađena kad je voze, jer ona samo pokazuje svoja osjećanja. Osoba jako vrijeđa životinju kad je u takvim trenucima tjera od sebe. Od mačjeg djetinjstva, niko nije vozio jadnu životinju.

Ponekad se dogodi da mačka počne tapkati pre spavanja. Kretanje se u takvim slučajevima događa u krugu i vrlo je poput gnijezda. Sada mačke spavaju na toplim prostirkama i pokrivačima, ali to nije uvijek bio slučaj, nisu uvijek bile kod kuće. Često su morali ležati na travi koju su životinje morale zgaziti radi veće udobnosti.

Može se zaključiti da su takvi pokreti mačaka instinktivne prirode.

Tags: , ,

Related Articles

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu