PsiZanimljivosti

Kako odvići psa da “krade” čarape i papuče?

28 views
No Comments

Svaki vlasnik psa se u jednom trenutku našao u situaciji da mora da se bori za svoje stvari. Uporan pas jednostavno ne može ili ne želi da shvati šta je njegovo, a šta je vaše i konstantno pokušava da se igra, grize ili krade neke od vaših stvari.

Bez obzira na to da li se radi o omiljenim papučama, novinama, dečjim igračkama ili čak odeći i nameštaju, ova navika može biti iritantna, ali i opasna za vašeg psa.

Najčešća reakcija kada vidite psa u akciji je da kažete “ne” ili “pusti”, uz energično jurenje po kući i pokušavanje da im otmete predmet koji su prisvojili. Pas ponekad jurenje i vikanje shvati kao igru, pa se to pretvori u začarani krug psećeg lošeg ponašanja i vašeg pokušaja da ga zaustavite.

1. Zadržite smirenost

Prvi korak u zahtevanju onog što je vaše je ključ celog procesa: zadržite mirnoću i ne reagujte instinktivno vikom i jurnjavom. To može biti teško ako vaš pas uzima nešto što vam je vredno ili što može lako da uništi, ali je važno kako bi uspešno savladali prvu fazu i nastavili dalje kroz sledeće faze. Ako vaš pas postane uzbuđen, uvređen ili pod stresom zbog situacije, čak i ako je ona loša, samo će dodatno eskalirati i dovesti do toga da pas uporno traži nove stvari koje bi ukrao ili žvakao ili sa kojima bi se igrao kako bi preživeo teskobu i zadovoljio potrebu za žvakanjem.

2. Pobrinite se da vaš pas zna da je kriv

Ne bacajte se za psom i ne pokušavajte da mu istrgbetei predmet iz usta, a nemojte ni vikati ili udariti psa. Privucite pseću pažnju koristeći se njihovim imenom i pokretom kako bi ga naterali da vas pogleda, a zatim izdajte naredbu koju prepoznaje. Ovo dodatno osnažite tako što ćete položiti ruku na pseći vrat ili bok kako bi ga prisilili da se okrene prema vama i posluša naredbu, umesto da se usredsredi na predmet.

3. Odvratite pseću pažnju

Jednom kada je pas predao sporni predmet, odvratite mu pažnju od predmeta tako što ćete mu ponuditi alternativu ili nagradu, kao što je prikladna igračka koju posebno voli ili poslastica. Ako niste uspeli da uverite psa da pusti predmet u drugoj fazi, ova faza se može koristiti kao pregovaranje, kako bi uverili psa da vam preda ono što želite u zamenu za nešto drugo.

Nikada nemojte ponuditi psu zamenu, a onda mu uzeti i zabranjeni predmet i ono za što ste ga menjali. Tako ćete samo postići da vaš pas odbija slične nagodbe u budućnosti. Uvek se pobrinite da je pas pustio predmet koji želite pre nego što mu ponudite alternativu. Ne prihvatajte mogućnost da pas zadrži oba predmeta ili da traži sporni predmet nakon što je već uzeo zamenu za njega.

4. Preuzmite vlasništvo nad predmetom

Ovo je jako važno i to ne znači samo da ćete podići predmet koji je pas ispustio i otići s njim. Dajte do znanja svom psu govorom tela i tonom glasa da je predmet koji je uzeo vaš, i da nije za deljenje. Ovo je efikasna metoda komunikacije sa vašim psom, jer tako komunicira vođa čopora i to je jezik koji će vaš pas lako razumeti.

5. Osigurajte alternativu

Žvakanje stvari, zakopavanje igračaka ili čuvanje “blaga” je prirodno ponašanje za psa. Ako ih vaš pas praktikuje na pogrešan način, ponudite mu alternativu. Psi uživaju žvakajući stvari kako bi otklonili bol zub koji raste u ranoj dobi ili, kada odrastu, kako bi se rešili stresa ili se zabavili. Psu osigurajte dovoljno igračaka koje može žvakati kako bi imao zanimaciju i prestao da uzima vaše stvari umesto toga.

Tags: , , ,

Related Articles

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu