Zanimljivosti

Da li ste znali : Šta životinje sanjaju?

38 views
No Comments

Dugo su vremena znanstvenici vjerovali da sposobnost sanjanja postoji samo kod ljudi, za koje se vjerovalo da su u to vrijeme bila jedina svjesna stvorenja. Međutim, nedavno je ovo gledište poljuljano, a sada su znanstvenici uspjeli dokazati da su životinje obdarene sposobnošću da vide snove.

No, znanstvenici nisu ograničeni na iznošenje ove činjenice, već su otkrili i sadržaj snova koje životinje vide. To se radi kada biolozi implantiraju posebne elektrode u područja mozga odgovorna za prostornu orijentaciju, raspoloženje i pamćenje. Zahvaljujući tome, obrisi novih ideja o tome što se događa životinjama u snovima počinju postati jasni.

Analiza prikupljenih podataka pokazala je da, na primjer, kod štakora san, kao i kod ljudi, ima dvije faze. Posebno je zanimljiva činjenica da se jedna faza sna kod glodavaca po svojim pokazateljima gotovo ne razlikuje od budnog stanja ovih životinja (govorimo o takozvanoj fazi REM spavanja). Tokom ove faze ljudi takođe sanjaju snove praćene povišenjem krvnog pritiska i fizičke aktivnosti.

Šta ljubimci sanjaju
Šta ljubimci sanjaju

Pokazalo se da eksperimenti izvedeni na pticama pjevicama nisu ništa manje zanimljivi. Pokazalo se posebno da prugaste zebe aktivno pjevaju u svojim snovima. Ovo zapažanje dovodi do zaključka da i kod životinja, kao i kod ljudi, snovi barem djelomično odražavaju stvarnost.

Tags: ,

Related Articles

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu