PsiRase

Akita Inu : Opis, karakteristike, priroda, njega i cijena

39 views
No Comments

Za mnoge je Japan povezan sa svijetom cvjetova trešnje ili penjanja na planinu Fuji. No, sami stanovnici te zemlje nazivaju “japanskim blagom” Akita, legendarna pasmina pasa. U davna vremena zvali su ih “matagi ken” – “lovci na veliku divljač ili medvjede”, što uvelike objašnjava iskreno poštovanje i ponos prema psima.

Uostalom, ne zaslužuje svaki pas takav naslov, već samo hrabar, snažan i odan. Popularnost u svijetu uveliko je promovirao poznati pas Hachiko. Dirljiva priča o psu koji je svakog dana 9 godina čekao preminulog vlasnika na stanici izazvala je veliku rezonancu u cijelom svijetu.

Nakon Hachikove smrti, u Japanu je proglašena nacionalna žalost, a ubrzo je postavljen i spomenik psu, koji simbolizira bezgraničnu ljubav i odanost. Radnja je bila osnova dva filma – japanskog 1989. i američkog 2009. godine.

I do danas zaljubljeni parovi zakazuju sastanke kod spomenika. Kao što znate, ako nekoga volite – saznajte više o njemu. Stoga ćemo pokušati upoznati izvornog japanskog psa Akita Inu.

Spomenik Hachiku u Japanu stoji na stanici u kojoj je svaki dan čekao povratak svog gospodara

Opis i karakteristike Akita Inu

Na prvi dojam, Akita je veliki špic. Zapravo, pas je. Snažan, mišićav, okretan pas moćne glave, uspravnih ušiju i repnog prstena. Oblik repa nije koketiranje, već počast slavnim lovačkim vremenima. Napokon, kompaktno presavijeni predmet u borbi teže je zakačiti zubima.

Visina grebena doseže 67 cm za dječake i 61 cm za djevojčice. Dopuštena su odstupanja od 3 cm u svakom smjeru. Tijelo je duže od visine u grebenu, pa je tijelo pravokutno, a ne kvadratno. Ograničenja težine kreću se između 40 i 50 kg. Grudi su obimne, široke, leđa ravna, noge ravne, visoke.

Obrisi psa izgledaju kao stvoreni za animirani lik – sve se sastoji od geometrijskih oblika, uglavnom trokuta. Oblik lubanje je poput trokuta s tupim uglom, zbog ravne širine i male veličine nosa. Uši – dva mala mekana trokuta smještena u istoj ravni s linijom vrata i usmjerena prema naprijed.

Akita Inu je inteligentna i prijateljska pasmina pasa

Čak i u orijentalnim uskim očima, a izgledaju poput minijaturnih smeđih trokuta. Ali gledajući Akita inu na slici, uhvatite se kako mislite kako su oblici tijela mekani i glatki, a figura izgleda vrlo skladno.

Granica između čela i nosa je jasno vidljiva, štoviše, naglašava se malom udubinom na čelu. Nos je obično crn; samo bijeli uzorci smiju imati čokoladno smeđu boju. Usne su iste boje kao i nos, a jezik je ružičast. Ugriz je ispravan, “makaze”.

Određenu sofisticiranost daje “šminkanje” očiju u obliku tamnog ruba kapka, kao da su strelice iscrtane mastilom. Rep, visoko sjedeći, uvija se prema leđima ponekad ne u jednom, već u dvostrukom prstenu. Jastučići šapa su gusti i nalikuju mačjim. Između prstiju su male opne, zahvaljujući kojima se životinja pouzdano drži na vodi.

Prema Nippu, prihvaćene su samo tri varijante Akita boja:

  • Crvena (crvena) sa bijelom urajiro (urajiro) – područja krzna na prsima, prednjim nogama i na njušci u obliku “maske”;
  • “Tigar” sa bijelim urajirom. Moguće sive, crvene i crne nijanse.
  • Akita inu bijela najmlađa boja, primljena je tek sredinom prošlog vijeka. Spektakularni pas za snijeg, apsolutno nema “prljavih” mrlja, osim crnog ili tamno smeđeg nosa. “Nježni anđeo snažnog karaktera.”

Dlaka za kosu trebala bi biti troslojna. Najduža gruba čuvar dlaka je gornji, grublji sloj. Zatim dolazi druga, kraća i manje gruba kosa, ali ista ravna, i treći nivo – pahuljasta i gusta poddlaka. U stvari, sve skupa ovo je prirodna lančana pošta koja štedi toplinu. Nije lako zagristi takav oklop, a pas ne prijeti smrzavanjem.

Lopatice, stražnji dio bedara (“pantalone”) i rep istaknuti su još dužim krznom. Zajedno s prihvaćenim standardima u boji, obliku repa, ušima i tijelu, ova struktura krznene odjeće je obilježje psa. To daje ukupni dojam o izgledu psa. Dužina dlake varira, ali mora poštovati pravila standarda, osim u posebnim slučajevima.

Istorija pasmine

Jedan od 14 najstarijih pasa na svijetu svoju istoriju prati iz duboke prošlosti. Kao što se često događa u takvim slučajevima, teško je utvrditi tačan datum rijetkosti. Neko pronalazi ostatke sličnih životinja u drugi milenijum pne.

Postoje pristalice ranijih datuma, oslanjaju se na slike sličnih životinja, datirane 6-8 milenijuma pne. Bilo kako bilo, već su se u 6. vijeku u japanskoj državi ozbiljno bavili jačanjem i razvojem najboljih osobina psa.

Ovdje treba napomenuti da je ovo jedna od rijetkih pasmina koja se dugo razvijala bez nečistoća. Stanovnici ostrvske države tom su pitanju pristupili odgovorno. Stvorili su upute za sva pitanja uzgoja, držanja i obuke.

A u 15. stoljeću počeli su voditi knjige o stadima, u koje su pažljivo upisivani nazivi, rodoslovlje, boja i druge karakteristike svakog primjerka. Do sredine 19. stoljeća psi su bili manji. Prema dokumentima iz 1603. godine, u okrugu Akita, odakle je potekao njihov organizirani razvoj, takve su kopije korištene u borbama pasa.

 

Nakon sredine 19. stoljeća počeli su ih križati s Tosa Inuom (japanski Molossus) i mastifima, što je dovelo do povećanja veličine i pojave špic-a u udžbenicima. Početkom 20. stoljeća borbe među psima bile su zabranjene, ali Pasmina Akita Inu nastavila da se razvija. Ojačala je, pogodivši prvih devet, dobivši 1931. naslov “Prirodni spomenik”.

Ali onda je počeo Drugi svjetski rat i sav rad na daljnjem razvoju naglo je stao. Mnogi psi su istrebljeni, samo njemačke ovčare nisu dirali. Da bi zaštitili i spasili svoje voljene akite, neki uzgajivači išli su na krajnje mjere.

Potajno su ih pleli s njemačkim ovčarima i skrivali na udaljenim mjestima. Pasmina je postepeno erodirana i prijetilo joj je uništenje. Prije samog rata japanski akita inu prešao okean i došao u Ameriku. Vjerovatno je tome doprinijela poznata gluhonijema slijepa američka spisateljica Helen Adams Keller.

Nakon posjete Japanu i učenja povijesti Hachiko, bila je nestrpljiva da dobije takvog psa. Darivana su joj dva šteneta Akita, jedno za drugim, jer je teško odbiti tako hrabru i nadarenu ženu. Tako se pojavila američka sorta.

Karakter

Akita inu lik može se opisati u tri pojma – čast, ponos i predanost. Ona ne prepoznaje hirove i cviljenje. Akita je pravi samuraj, samo s repom. Suzdržan, čak ponekad i povučen, ispunjen dostojanstvom. Toliko je predana vlasniku da tolerira čak i one koji joj se ne sviđaju ako budu primljeni u kuću.

Nju se može nazvati sljedbenicom tradicije – ona čvrsto zna svoje dužnosti i, što je važno, uvijek insistira na tome da je sve u redu. Ako bi trebala hodati ujutro tačno u 8, ona će vas čekati na pragu strogo u taj sat. Do tada ga nećete čuti, ali ako zakasnite na minutu, začućete signal, posebno koračanje.

Akite imaju različite varijante zvukova glasa za različite situacije. Vlasnik će ih morati razlikovati. Na primjer, u ugodnom društvu može muknuti poput mačke, a ako je gladna, lagano gunđa.

Akita Inu je odan pas uravnoteženog karaktera

Rezonantno naglo lajanje skreće pažnju na neobičnu situaciju. Možemo reći da joj je dostupno samoobrazovanje, samo trebate ovaj proces usmjeriti u pravom smjeru. Sretan vlasnik bit će onaj koji nauči raščlaniti jezik psa.

Uče lako i prirodno, samo nemojte pretjerivati. Inače, pas može pomisliti da podcjenjujete njegove mentalne sposobnosti. U društvu svoje vrste, on kategorički zahtijeva zasluženo poštovanje.

Čak i ako je pas neznanca puno veći, to je neće zaustaviti ako sumnja na nepoštovanje svoje osobe. Sjećaš se da je bubica? Koga bi se onda trebala bojati? A agresija prema ljudima kod ovih pasa smatra se zločinom. Oni sami ne smiju, a ostatak ne smije.

Strpljivi su s djecom, s poštovanjem prema starijima, ne dodiruju male životinje – jednostavno ne primjećuju. Dom za Akite je svet. Aktivni su i zaigrani samo u djetinjstvu, s godinama postaju smireni, ne pokazuju snažnu okretnost.

Ali ako vlasnik odluči napustiti loptu – neka tako bude, podržati će ovu zabavu. A Akita takođe ima urođeni smisao za humor, cijeni šale kao niko drugi i zna se nasmiješiti. Šta da kažem – pravi orijentalni pas.

Prehrana

U prehrani nema posebnih hirova, osnovno je pravilo ne davati hranu sa svog stola. Sve masno, slano, slatko, začinjeno, prženo i dimljeno nikada joj ne bi trebalo ići u činiju. Gotovo svi predstavnici vole ljubav prema kuvanoj ribi, potrebno je samo odabrati kosti. Najbolje je razviti prehranu u dogovoru sa stručnjakom.

Najlakši je način koristiti hranu za tvorničke kvalitete, već je uravnotežena sa svim potrebnim aditivima. Nekoliko puta sedmično morate dodati svježi sir, kefir ili jogurt, komad nemasnog mesa, kuvano povrće sa čorbom i kuvanu morsku ribu. Druga posuda treba uvijek sadržavati svježu vodu. U vrijeme linjanja, vitamini se dodaju u hranu za rast vune.

Reprodukcija i očekivano trajanje života

Prvo, napravimo rezervu da se uzgojem Akite trebaju baviti profesionalci, jer je ovo težak i ne tako profitabilan posao. Čistokrvni psići su skupi, a troškovi držanja još veći.

Raste Akita inu pas nakon 2 godine. Preporuča se plesti na trećem zagrijavanju. Ako je majka zdrava, trudnoća i porođaj idu dobro. Međutim, veterinar mora biti unaprijed obaviješten ako je potrebna pomoć. U leglu ima od 4 do 6 beba. Iako je plodnost svojstvena ovoj pasmini.

Akita Inu štenci
Akita Inu štenci

Trudnoća traje 57 do 62 dana. Štenad Akita inu isprva imaju sklopljene uši koje će se s vremenom ispraviti. Majka se odmah brine o bebama, one od nje intuitivno percipiraju informacije o ispravnom ponašanju. S otprilike 2 mjeseca starosti, štenad treba preseliti u novi dom. Psi žive do 15 godina.

 

Briga i održavanje

Kupanje Akita Inu
Kupanje Akita Inu

Uprkos otmjenom kaputu, previše pažnje nije potrebno. Svake sedmice morate ga pažljivo češljati različitim vrstama češljeva i četkica. Samo dva puta godišnje, kada se dogodi osipanje, postupak se ponavlja mnogo češće – svaki drugi dan kako bi se ljubimac riješio teške mrtve dlake.

U idealnom slučaju, bolje ih je držati u otvorenom kavezu na ulici, treba vam samo udobna zatvorena kabina. Domaćim psima je manje lako, osim toga, potrebna im je dvostruka šetnja. Ne treba ih često kupati, Akite su čiste od rođenja. To je sasvim dovoljno nekoliko puta godišnje, koristeći posebne šampone.

Šišanje se uopće ne preporučuje. Pored njege kose, trebate prati zube svaka 3-4 dana i obrezivati ​​nokte 1-2 puta mjesečno. Ovo je uglavnom zdrava pasmina. Međutim, postoji predispozicija za neke vrste bolesti:

  • Displazija zglobova. Genetski preneseni, takvi psi se izbacuju i uklanjaju iz uzgoja.
  • Inverzija vijeka. Tačno samo operabilno.
  • Volvulus želuca. Nije nasledna bolest. Može nastati zbog viška kilograma i nedostatka pokreta. Kao preventivnu mjeru potrebno je paziti na količinu hrane i pravilno sastaviti prehranu.

Cijena

Jednom davno trebalo je otići u Japan radi prave akite. Ali sada su se specijalizirani vrtići pojavili u velikim gradovima, u Rusiji i u drugim zemljama. Ako želite biti sigurni u čistokrvnost životinje, obratite se klubovima pasmine Akita Inu. Još je bolje kada je ovaj klub poznat širom svijeta.

Akita inu cijena počinje od 1.000 USD. Ali morate biti sigurni u pouzdanost vrtića. Uz to, pas “pri ruci” mora imati sve dokumente. Idealno bi bilo da imate rodoslov koji kaže da je to nacionalno blago i spomenik prirode.

Akita Inu trebaju duge česte duge šetnje

Kada birate bebu, odaberite leglo s nekoliko štenaca. Trošak bebe ovisi o zadacima koje ste si postavili – bilo da je potencijalni šampion, sudionik izložbi ili samo kućni ljubimac, odan prijatelj i član porodice.

Koja je razlika između Akita Inu i Shiba Inu

Akita Inu Shiba Inu razlika
Akita Inu Shiba Inu razlika

Nekim ljudima životni uslovi ne omogućavaju velikog psa. Pogodno za njih mali akita inu – pasmina zvana Shiba Inu. Pored veličine i težine, ove pasmine se razlikuju:

  • Temperament. Veliki prijatelj je ozbiljniji i poslušniji.
  • Porijeklo. Akita je čistokrvni pas, njezino prijateljstvo s ljudima započelo je pripitomljavanjem, a Shiba je rezultat križanja nekoliko pasmina.
  • Shiba je još precizniji od Akite. Stalno se i temeljito ližu, mogu se okupati jednom godišnje.
  • Konačno, ponos, dostojanstvo i bezgranična odanost Akite našli su određeni odraz u karakteru manjeg prijatelja, ali samo u originalu mogu se nazvati „nacionalnim blagom“.

Related Articles

No results found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu