Pasmine

Bigl pasmina

Podaci o pasmini

Bigl pasmina je pasmina koja se nekad koristila za lov, ali je danas sve popularniji kao kućni pas. Ono po čemu je bigl najpoznatiji je njegovo glasno lajanje koje često odbija vlasnike.

Bigl je pasmina pasa porijeklom iz Engleske. Nekada se zbog svog dobro razvijenog njuha i sluha koristio kao lovački pas. Engleski lovci su ga uglavnom koristili za pomoć u lovu na kuniće, zečeve, fazane, prepelice i ostale manje životinje. Danas se sve češće koristi kao obiteljski pas za stan ili dvorište.

Bigl pasmina karakteristike


Bigl pasmina karakteristična je po nešto sitnijoj, ali snažnoj građi i kratkoj oštroj dlaci. Mogu biti dvobojni, pa čak i trobojni, a najčešće dolaze u kombinacijama smeđe, bijele i narančaste. Biglovi u prosjeku žive između 12 i 15 godina.

Što se tiče njihove naravi, ovi psi vole društvo i zato su savršeni kao kućni ljubimci. Privrženi su svojim vlasnicima, inteligentni su, vole pažnju i ljubazni su prema maloj djeci.

Poznati kao glasni lajavci

Ono po čemu je ova pasmina možda i najpoznatija jest njihovo glasno lajanje. Naime, bigl je jedan od najglasnijih pasa što neke vlasnike brzo počne smetati. Njihovo se lajanje ipak može kontrolirati pravovremenom dresurom, ali za to je potrebno mnogo vježbe i truda. Upravo je njihova glasnoća glavni razlog zbog kojeg većina ljudi odustane od nabavljanja bigla.

Bez obzira na to što su idealni za držanje u stanu, biglovima je potrebno mnogo kretanja i boravka na otvorenom. Redovite šetnje nešto su bez čega ova pasmina jednostavno ne može.

Osim toga, biglovi ne vole predugo boraviti sami u stanu jer im zbog izrazito razigrane naravi brzo postane dosadno. Moglo bi se reći da je bigl uvijek spreman za neke nepodopštine, ali uz pravilnu dresuru to se može izbjeći.

Show More
Back to top button

Adblock Detected

Molimo vas da ugasite Adblocker.